Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán Csurkával és Thürmerrel szövetkezne

2009.11.09

A Fidesznek már régen nem az MSZP az ellenfele. Ezt bizonyítja a rádiófrekvenciák kiosztása, amelyen úgy tűnik, hogy egy Fidesz-MSZP paktum született. Néhány hónap múlva a politikai erőviszonyok erőteljesen módosulnak majd, de a két nagy párt számára nagyon fontos volt, hogy a rádiókról még most megegyezzenek, mielőtt esetleg a Jobbikkal tárgyalni kell. A Fidesz inkább megegyezett az MSZP-vel, mint hogy a Jobbikkal kelljen.

De ezt változást a tegnapi csornai választás is bizonyította, ahol a polgári párt toronymagasan győzött, ahogy az várható volt, de a második helyre már nem a szocialisták futottak be, hanem a nemzeti párt, a Jobbik. A Jobbik 13%-ával 5%-ot vert az MSZP-re. Ezt különösen értékessé teszi, hogy mindezt nem egy kelet-magyarországi, hanem egy nyugat-dunántúli megyében érte el. A csornai „MSZP-verés” ezáltal könnyen országos trendet indíthat el.

A 2010-es választásokat jelenlegi felállás szerint a Fidesz nyeri, és rajta kívül a Jobbik és az MSZP kerül még be az Országgyűlésbe. Az MSZP helyzete igen tragikusnak mondható, hiszen abból a mélypontból, amelybe jelenleg taszította önmagát, és amelynek még korántsem biztos, hogy vége van, abból 2010 után ellenzéki pártként sem lesz egyszerű kikecmeregnie. A többi párt játszi könnyedséggel húzhatja ki ellenzéki kritikájuk méregfogát azzal, hogy minden probléma miattuk, a nyolc éves országlásuk miatt van, úgyhogy jobb, ha inkább hallgatnak. A Jobbik keményebb dió már, hiszen új szereplője lesz a magyar politikai életnek.

A Fidesz célja, hogy ez az új erő, minél kisebb frakcióval, minél kisebb lehetőségekkel építse fel magát a 2014-es (vagy korábban bekövetkező) választásokra, mint a Fidesz váltópártja. Ehhez már most, a 2010-es választások előtt szét kell morzsolnia, vagy legalább minél többet lemorzsolni róla.

Az MSZP-ből kiábrándultak azon része, akik hajlandóak átszavazni a Fideszre, már régen átmentek Orbán oldalára. A baloldal maradékai egyenlőre tanácstalanok. Egy részük bizonyára a sírba is követi az MSZP-t, sőt, talán lesz majd olyan is, aki fogcsikorgatva leszavaz a szocialistákra, mint a legnagyobb baloldali pártra, amely meg tudja akadályozni a „fasiszta” kurzust. A legizgalmasabb kérdés azonban az, hogy kinek sikerül a jelenleg passzivitásba vonult, a Fideszt elutasító, de szavazni szándékozó ex-szocialista szavazókat maga mellé állítania. Erre sokan pályáznak. Az MDF, az LMP, a Munkáspárt különféle maradékai, az SZDSZ, esetleg az új Kuncze-féle liberális párt. A felsoroltakkal ellentétben az EP-választások tapasztalata azt mutatta, hogy erre a leginkább a Jobbik volt képes, legfőképpen a cigánykérdéssel, a parlamenti pártok elutasításával, a multinacionális tőkével kapcsolatos kritikájával, vagy a munkavállalók megszólításával.

A Fidesz számára tehát létérdek, hogy a Jobbik szavazatvonzó hatását mérsékelje. El kell érnie, hogy azokat a baloldalból kiábrándult választókat, akiket ő maga már nem tud megszólítani, a Jobbik se tudja. A stratégiát a „dögöljön meg a szomszéd tehene” mondással lehet talán a legjobban érzékeltetni. A kérdés, hogy hogyan? Például úgy, hogy olyan pártokat futtatok, támogatok a médiában és egyéb formában, amelyek megerősödése a polgári párttól nem vehet el szavazókat, de a Jobbik további növekedését akadályozza. A Fidesznél eddig az volt az érdek, hogy minél kevesebb párt legyen a palettán. Most hogy feltűnt a Jobbik, és komoly szavazatszerző képességet bizonyított, Orbán pedig már nem igen tud újabb szavazókat megszerezni, sőt, a már meglévők egyben tartása is nagyon nehéz feladat, épp az ellenkezője lett fontos. Minél több párt vegetáljon, ezáltal a szavazatok minél több helyen terüljenek szét, és így senki se tudjon a Fidesz kihívójának felnőni.

Akinek van minimális politikai érzéke, jól láthatja, hogy ezért tűnik fel mostanában egyre gyakrabban a MIÉP és a Munkáspárt is a Fidesz holdudvarának különféle pontjain. Ha ez a két párt csak egyenként 2-3 százalékot szed le a Jobbiktól, attól azok még az Országgyűlésen kívül maradnak, de ez a Jobbik számláján már akár 6%-os veszteség is lehet. Benn a Parlamentben. A MIÉP és a Munkáspárt gyaníthatóan ezért az elkövetkezendő időszakban egyre többet fog szerepelni a Fidesz fórumain. Amire a Fidesz már nem képes, a Jobbik viszont annál inkább, a kiábrándult, csalódott emberek további megszólítására, azt Orbán most szeretné Csurkán és Thürmeren keresztül a semmibe futtatni.

A szerzőben például komolyan felmerül a kérdés, hogy a szervezetileg teljesen szétesett MIÉP hogyan tudta összegyűjteni a kopogtatócédulákat a csornai választókerületben... Talán polgári segítséggel? Csurka pedig az utóbbi időben nem tesz mást, mint elképesztő vehemenciával támadja, zsidó érdekkel gyanúsítgatja a nemzeti érdeket felvállaló Jobbikot, de a Likud testvérpártjáról szuperlatívuszokban beszél, és áhítozza annak kétharmados eredményét. Az is kérdés, hogy mit kerestek jobboldali újságírók Thürmer Gyula könyvbemutatóján? Persze a kérdések a fentiek fényében könnyen megválaszolhatóak.

A Jobbik ellen kovácsolódik az Orbán-Csurka-Thürmer szövetség.

barikád.hu