Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kifosztottak és kifosztandók

2009.04.05


A hatalom bitorlói lehetőséget biztosítanak a dúsgazdag Bajnai Gordonnak - többszáz libatenyésztő család tönkretétele után - az ország kiszolgáltatott lakosságának kifosztására is.

A Magyar Nemzet és a Független Hírügynökség híradásai szerint miközben 2003. végén a libatenyésztő beszállítóit alig fizette a Hajdú-Bét Rt., a Bajnai Gordon által vezetett Wallis érdekeltségéből kimentették az ingó és ingatlan vagyont. - írta a Magyar Nemzet.

A lap birtokába jutott 2003. decemberi közgyűlési jegyzőkönyv szerint a Hajdú-Bét. részvényesei úgy döntöttek, hogy a cég 125 millió forintos kölcsönt nyújt az egyébként stabil anyagi háttérrel rendelkező Wallisnak, továbbá 180 millió forintos hitelkeretet is biztosít a Bajnai Gordon által vezérigazgatott társaságnak. Ugyanez a közgyűlés döntött az ingatlanvagyon egy részének eladásáról is.
A 2004 elején kötött szerződés alapján a Hajdú-Bét Rt. egy csaknem 119 millió forintos követelését átjátszotta a Wallisnak. A Hajdú Bét Rt. közgyűlésein résztvevők listája a lap szerint sok mindenről árulkodik.

A 2003 december 29-i ülésen például három ciprusi, egy arab emírségekbeli, egy luxemburgi és két amerikai cég is részt vett. A szavazatok többsége a Wallis érdekeltségébe tartozó ciprusi cégeké volt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A libatenyésztő gazdák tragédiáját dokumentáló film:

KIFOSZTOTTAK
címmel
Erdélyi János és M. Szabó Imre alkotása a Hajdú Bét Rt. károsultjairólA filmet vasárnap este a Hír televízióban levetítik. 14-ére, a szavazás napjára tervezték, a Parlament előtt, a film a nagyközönség előtti vetítését. Ez pillanatnyilag kétséges, a köztársasági őrezred kifogásai miatt. A téma aktualitása miatt kerestem meg M. Szabó Imrét, a film egyik készítőjét.

- Mi késztette Önt arra, hogy ezt a filmet elkészítsék?

Nagyon megdöbbentett, a földönfutóvá, nincstelenné, tett hajdúsági parasztemberek helyzete, akik valójában egy gazdasági vállalkozásba úgy mentek bele, hogy megbíztak Bajnai Gordonban, nem is sejtve azt, hogy tulajdonképpen egy óriási csapdába sétálnak bele.

- Mi volt ez a csapda?

A Hajdú - Bét Rt. eredetileg jól indult. Ez felbátorította a vállalkozni kényszerült kisvállalkozókat. Amikor megkerestem őket, mégközelebbről megismertem a tragédiájukat. Mert mindenükből kiforgatták őket. A bank végrehajtói, azonnal megjelentek a legszánalmasabb tanyákon is, hogy behajtsák azt, amit nem lehetett.

- Mindez hogyan zajlott?

Az történt ugyanis, hogy eleinte a Hajdú-Bét Rt. felvásárolta a libákat a tenyésztőktől, akik ebből a pénzből vásárolták meg eleinte a takarmányt, de később már banki hitelre kényszerültek. Ezzel párhuzamosan lelassultak számukra a kifizetések, majd meg is szűntek. A szerencsétlen gazdák futottak a pénzük után, és így a hitelek felvétele gyakorlatilag folyamatossá vált. Miután a Hajdú-Bét Rt. elvitte a hízott libákat, és bekaszírozta a pénzt az eladott libák után, a gazdáknak nem fizetett.

Ekkor kerestem meg Erdélyi János filmrendező barátomat, hogy csináljunk egy dokumentum-filmet, dolgozzuk fel ezt a történetet úgy, amely nemcsak a mának, hanem az utókornak szóló üzenet is egyben. Az, hogy a gátlástalan, erkölcstelen, mélyen embertelen "pénzpiaci szereplők", bankárok, természetesen egy politikai hálózathoz (MSZP) vannak bekötve.

- Hogy álltak a film készítéséhez a károsultak?

A forgatásnak nagyon örültek a gazdák, annak, hogy valaki végre érdemben felerősíti a hangjukat, és bemutatja a tragédiájukat. A filmnek, rendkívüli, óriási visszhangja volt. Erdélyi János kiváló, művészi szintre emelte ezt a drámai üzenetet.

- Mi volt az Ön szerepe ebben a filmben?

Én a film szerkesztője voltam. Jelen voltam egy forgatás kivételével valamennyi forgatáson. A vágási és utómunkálatokat együtt végeztük. Ez egy nagyon fontos film, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most is aktuális az üzenete, sőt aktuálisabb, mint valaha. Az, hogy a mohó, tele szájjal is faló, bankárvilág képes embereket, emberek életét teljesen tönkretéve, érdekeiken átgázolva, a saját profitját növelni. Mi több, ezt a profitot külföldre, offshore cégekbe menekíteni. Ezért nagyon sok félelem övezte ezt a filmet.

- Mi a véleménye arról, hogy emberéleteken átgázoló, családokat tönkre tevő ember lehet Magyarország miniszterelnöke?

Szinte már természetes, hogy olyan ember, mint Bajnai Gordon, aki a Hajdú-Bét Rt. vezetője, a Wallis Rt. Vezérigazgatója volt, miniszterelnök lehet. A kontraszelekció érvényes. Azok az emberek, akik súlyos gazdasági és erkölcsi bűnöket követtek el, ma Magyarország élére kerülhetnek. Én a magam eszközeivel mindent megteszek, hogy erre ne kerüljön sor.

- Úgy hallottam, 14-ére, a szavazás napjára időzítve, a Parlament előtt, kivetítőn szerették volna a filmet a nagyközönség előtt levetíteni. Ez pillanatnyilag kétséges?

A rendőrséghez kellett benyújtani a kérelmet. A köztársasági őrezreddel konzultálva, az őrezred nem járult hozzá. Ezért tudomásom szerint bírósághoz fordulnak a tüntetés szervezői.

Orbán Éva