Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izrael forrongást provokál

2009.03.25

Majd mikor arabok százai kezdtek tiltakozni a szélsőjobboldali izraeli csoport felvonulása ellen, háromezer izraeli rendőrt vezényeltek kedden Izrael egyik legnagyobb arabok lakta városába, Umm-el-Fahmba.

Az arab tüntetők, akik a város bejáratánál gyűltek össze, hogy elállják a szélsőséges zsidó felvonulók útját, kövekkel hajigálják megmozdulás résztvevőit és a helyszínre kivezényelt rendfenntartókat. Bár a küzdelmük esélytelennek tűnik tekintve az izraeli csapatok felszereltségét.

"A rendőrség vízágyú, könnygáz, illetve hang- és fénygránátok bevetésével igyekszik elejét venni a komolyabb incidenseknek", közölte Miki Rózenfeld a megszálló izraeli rendőrség szóvivője. Súlyosabb sérülésekről eddig nem érkezett jelentés, valószínűleg egyetlen zsidó sem sérült meg, ellenben a kővel felfegyverzett elkeseredett arabokkal, akikről nem szólnak a jelentések.

A rendőrség korábban már többször megakadályozta az izraeli szélsőjobboldal megmozdulását, amelynek élén Bárúk Marzel, Itamar Ben-Gvir és Miháel Ben-Ari ultranacionalista zsidó aktivisták állnak. A legfelsőbb bíróság határozatának értelmében azonban múlt héten a rendőrség többszöri ellenvetése mellett végül engedélyezték a felvonulást.

A résztvevők az arabok lakta Umm-el-Fahm külvárosában akarnak végigmasírozni a zsidó állam zászlóit lobogtatva. A felvonulók arra hivatkoznak, hogy ehhez Izrael egész területén joguk van. Csak azt felejtik el, hogy Izraelhez nincsen joguk.

A város lakosai azonban provokációnak és a radikális erők felbujtásának tartják a tervezett felvonulást, ezért, nagyon helyesen, megpróbálták lezárni a településre vezető utakat, és feltartóztatni a menetet.

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.